Blogg

Dags att dra igång vårens scouting!

kf100_02

Dags för ett nytt år och en ny scouttermin som drar igång. Efter en lång och skön julledighet är det åter dags att plocka fram scouthalsduken för en vår full av äventyr och roligheter med scoutkompisarna!

I år vill Karis Flickorna att olika aspekter av hållbarhet skall synas i kåren. Bland annat vill vi satsa på lokala och ekologiska produkter, t.ex. vid matlagningen på evenemang. Med anledning av detta, samt FiSSc:s höjning av medlemsavgift har även Karis Flickornas medlemsavgift höjts till 60€. Hållbarhetsplanen kan du läsa mer om i vår verksamhetsplan, vilket vi berättar mer om i detta inlägg.

En annan nyhet för i år är att vi ordnar en introduktionskurs till scouting för föräldrar.  Det finns flera föräldrar som har visat intresse för att bekanta sig mera med scoutingen – vilket vi naturligtvis ger ett svar på då det finns efterfrågan!

Den första träffen innehåller lite bakgrundsfakta om scouting och om scoutprogrammet – vad, hur och varför vi gör som vi gör inom scoutingen. Den andra träffen skulle innehålla mer praktisk info om vårt medlemsregister Kuksa och hur vi använder det (hur man anmäler sig till olika evenemang) samt fokus på utrustning och packning – vad och i vilka material det lönar sig att införskaffa och var de kan hittas. Mer information om dessa kurstillfällen har vi skickat ut till alla medlemmar i vårinfon.

Mötesverksamheten startar vecka 3, de exakta datumen hittas i vårinfon. För att läsa mer om vilka evenemang som är på kommande och annat som är på gång i kåren – klicka dig vidare till fliken ”aktuellt”.

Det är en ära för mig att axla uppdraget som kårchef för denna pigga hundraåring och jag ser fram emot ett härligt scoutår med er alla!


Emilia ”Miilo” Nyberg
Kårchef

Kårens målsättningar för 2019 och den nya styrelsen presenteras

hösthajken

Tisdagen 27.11 höll kåren sitt höstmöte där budget, verksamhetsplan och ny styrelse fastslogs för 2019. I detta inlägg presenterar vi ett utdrag ur verksamhetsplanen samt den nya styrelsen. 

Karis Flickorna erbjuder verksamhet för alla åldersgrupper både inom kåren och evenemang arrangerade av Finlands Svenska Scouter. Evenemang ordnade av kåren (med undantag av sommarläger) är gratis för kårens medlemmar. Medlemsavgiften för år 2019 fastslogs till 60€. Nya medlemmar betalar en inskrivningsavgift på 70€ om de börjar på våren och 40€ om de börjar på hösten. Inskrivningsavgiften motiveras med att den nya medlemmen får en scouthalsduk och åldersgruppsbok då hon börjar.

 

 “En individ som fått ta del av scoutfostran fungerar aktivt och ansvarskännande i förhållande till sig själv, andra människor, samhället och miljön.”

Detta citat framkommer i målen för scoutfostran (Finlands Svenska Scouter r.f.). Under 2019 vill vi därför satsa på hållbarhet och dess tre områden. Hållbar utveckling består av miljö, ekonomi och en social- eller samhällsdimension. Under de olika områdena vill vi bland annat satsa på följande under år 2019:

Ekologisk hållbarhet

 • satsa på avfallssortering och återvinning under veckomötena och kårens evenemang.
 • ta upp temat återvinning och miljö under veckomöten.
 • göra upp smidigare ”återvinningsstationer” kårlokalen samt informera var de närmsta återvinningsställena utanför lokalen finns.
 • välja ekologiska, inhemska och närproducerade produkter.
 • planera måltider så noggrant att vi undviker att köpa för mycket mat som skulleslängas, vilket även är ekonomiskt hållbart.
 • sträva efter att äta mer vegetariskt på våra evenemang. Motivering: köttindustrin är en stark bidragande faktor i världen till växthusgaser och stor konsumtion av bland annat rent vatten och ofta produceras köttet inte på ett hållbart sätt.
 • kåren skall hjälpa att koordinera samåkning till evenemang, vilket även är ekonomiskt hållbart.
 • under året skall vi delta i någon form av naturstädtalko, t.ex. plocka skräp i något område i Karis.

Ekonomisk hållbarhet

 • inventera våra förråd och vid införskaffning av de material vi behöver försöka köpa ekologiska och hållbara produkter, gärna inhemskt och lokalt för att stödja samhället.
 • investerar i att subventionera explorers, rovers och ledare som delar i kurser som utvecklar dem, eftersom vi ser det som en resurs till kåren.

Social hållbarhet eller hållbar samhällsdimension

 • kåren vill fortsättningsvis satsa på åldersgruppernas veckomöten, där scouterna är delaktiga och påverkar verksamheten.
 • vi strävar efter att ha inspirerade och motiverade ledare som är kärnan för att verksamheten skall hållas rullande. Vi satsar ävenpå ”ledarfiilisen” och försöker minska tröskeln mellan explorerscouter och ledare genom att ordna roliga aktiviteter tillsammans.
 • vi delar på ansvaret i kåren – alla ledare drar sitt strå till stacken genom att välja ett uppdrag eller evenemang de ansvarar för. Explorerscouter och roverscouter kan välja att ansvara eller vara med och planera evenemang, därigenom säkrar vi att kunskapen inom kåren förs vidare till yngre scouter.
 • kurser och evenemang som ordnas av FiSSc lyfts fram under året för att alla ska kunna delta i det de är intresserade av. Kåren budgeterar och subventionerar för det.
 • vi involverar föräldrar i verksamheten och vill fortsätta att hålla en god kontakt med dem och bjuder in dem till olika kårevenemang under 2019. Vi vill upprätthålla ett fungerande samarbete där ledarna har stöd av föräldrarna i verksamheten.
 • vi sammanställer  en ”kunskapsmapp” med information om bl.a. styrelseuppdrag, dokumenterar viktiga material som t.ex. logon, typsnitt, halsdukmärket m.m. samt sparar annan viktig information som kan vara bra att veta om kåren.
 • vi vill samarbeta med andra scoutkårer i regionen för att stärka och stödja varandras verksamhet, bland annat genom gemensam explorer- och roververksamhet och läger.
 • under året vill vi lyfta upp flickors och kvinnors kunskap, ställning och kompetens i vår verksamhet t.ex.  under internationella kvinnodagen 8.3 och flickdagen 11.10.
 • bjuda in inspirerande flickor och kvinnor till grupperna för att föreläsa.

Kårstyrelsen 2019

20181129_100433

Styrelsen 2019.

Till styrelsen 2019 valdes följande personer:

 • Kårchef: Emilia Nyberg
 • Vice kårchef: Amelie Malmberg
 • Sekreterare: Hanna Tallberg
 • Ekonom: Annika Rönnblad
 • Materialförvaltare: Maria Ertman
 • Övrig medlem: Kia Exell

Om du har några frågor angående verksamhetsplanen eller budgeten för 2019 får du gärna vara i kontakt med styrelsen! Vi passar även på att påminna om att alla som är inskrivna i kåren vid årsskiftet är skylda till att betala medlemsavgiften för 2019.

Spejarscouternas förläggning 23-24.11.2018 på Davatorp, Ekenäs

IMG_0578

Fredag 23.11

Vi kom hit lite sent då vissa svårigheter uppstod på vägen hit. När vi väl kommit fram började vi göra pizzor, vissa skar pålägg och de andra gjorde degen. Efter att vi ätit pizzorna började spelkvällen. Det fanns många olika spel, men Alias var det populäraste. Medan vi spelade lyssnade vi på musik i alla dess slag. Det fanns allt från 80-tals sånger till mumin, allt enligt vad som önskades. Då klockan var tolv låg alla i sina sovsäckar och somnade ganska snabbt.

Lördag 24.11

Lördag morgon halv nio tiden steg vi upp, vissa for och tog ett morgondopp i bäcken. Sen var det dags för morgonmål och packning. Sen for vi ut och hugga ved. Efter vedhuggningen hade vi en övning med värderingar och en lek. Sen var det dags för lunch som vi gjorde på trangia. Efter det diskade vi och åkte hem.

 

Skrivet av ”Klorofyllkornen”
Elina, Frida, Eden och Mathilda

Hjälp Julhjälpen att hjälpa inför jul

julhjälpen

Karis Flickorna deltar i år i Julhjälpen i Raseborgs insamling, som fungerar som en länk mellan givare och mottagare av gåvor och stöd inför jul till. Mindre bemedlade kan via annonser på Julhjälpens facebooksida berätta vilken typ av hjälp de behöver och sedan är det fritt fram för privatpersoner, företag och föreningar att kommentera vad de kan bistå med.  Bland annat samlas det in julmat, hygienartiklar, djurmat, leksaker och kläder. Just nu är närmare 60 familjer anmälda, så all hjälp behövs!

Insamlingen i Ekenäs öppnar 19.11 och insamlingsstället är på Grev Moritzgatan 8 och är öppen åtminstone dessa tider:

 • 19.11 kl. 18-20
 • 21.11 kl. 11-12
 • 22.11 kl. 18-20
 • 26.11 kl.18-20
 • 30.11. kl. 9-13

I Karis kan man lämna in sina bidrag till Brasseriet (Köpmansgatan) som är öppet måndag–torsdag kl.11–15 samt fredag och lördag kl. 11–22. Dessutom kan man även lämna in sina bidrag i Tenala i Företagarhuset (f.d. Andelsbanken) enligt följande tidtabell:

 • 19.11 kl.13-15
 • 20.11 kl.13-15
 • 24.11 kl.12-14

Insamlingen pågår under hela november månad. Kom med du också och bidra till julstämning hos behövande!

På hajk vid Davatorp!

w_DSC_8898

w_DSC_8917

Den 13-14.10 ordnade Karis Flickorna en hajk med matlagningstema för kårens äventyrsscouter och föräldrar vid den nyrenoverade scoutstugan Davatorp i Ekenäs! Samtidigt hade vargungarna en utedag. 

Sammanlagt deltog 9 vargungar, 12 äventyrsscouter, 9 ledare, 8 föräldrar och 1 syskon i evenemanget där vi övade olika scoutfärdigheter som att hugga ved, göra upp eld och laga mat utomhus på stormkök och öppen eld. Dessutom övernattade äventyrsscouterna i kamintält och fick samtidigt prova på att vara eldvakter, eller ”kipinä” som vi brukar kalla det i scoutsammanhang.

Deltagarna tyckte det var roligt att själva få göra maten som dessutom var mycket god men angående eldvaktningens längd rådde det spridda åsikter i gruppen.

Vi i Karis Flickorna vill rikta ett varmt tack till Scouternas understödsförening i Raseborg som har rustat upp scoutstugan så fint och lät oss hajka på området. Hit kommer vi gärna igen!

 

Adventskalenderförsäljningen har börjat!

kalender1

Den traditionella adventskalenderförsäljningen inleds idag, 15.10 och pågår fram till december. Kalenderförsäljningen hör till vår kårs främsta inkomstkällor och i år används pengarna vi får in till kårens vårutfärd 2019. Av kalenderpriset på 7€ går 2,90€ per såld kalender till kårens verksamhet.

Adventskalendern har långa anor, och såldes redan för första gången 1947. Scouternas adventskalender skiljer sig från övriga kalendrar specifikt, med anledning av adventstraditionen (dvs. om första advent infaller i november får man börja öppna luckor redan då).

adventtikalenteri_2018(1)Man kan även köpa adventskalendern på webben via  adventtikalenteri.fi. Välj ”Karis Flickorna” som alternativ i menyn ”Scoutkår som jag vill understöda” om du vill understöda vår kår genom ditt köp.

Som vanligt kan kårens medlemmar som säljer kalendrar få fina priser och den grupp som säljer duktigast vinner dessutom ett knytkalas till patrullen. Därtill utses naturligtvis även i år kårens ”stjärnförsäljare”. Läs mer om kalenderförsäljningen här.